Combinatietest

Met dit onderzoek wordt de kans berekend op het krijgen van een kindje met downsyndroom.           
Het geeft dus geen zekerheid over het krijgen van een kindje met downsyndroom.

Deze test bestaat uit twee onderzoeken:

• Een bloedonderzoek bij u, in de periode van 9 tot 14 weken van de zwangerschap.
• Een nekplooimeting bij het kind. Dat gebeurt met een echo die gemaakt wordt in de periode tussen 11+5 en 14 weken zwangerschap.


Vanaf 1 april 2014 is er de mogelijkheid voor zwangeren die een verhoogde kans hebben bij de combinatietest, om gebruik te maken van het NIPT onderzoek. (Niet-Invasieve Prenatale Test)
De NIPT is een onderzoek waarbij uit het moederlijke bloed met grote zekerheid kan worden vastgesteld of de moeder zwanger is van een kindje met downsyndroom.
Ook wordt er gekeken naar twee andere chromosomale afwijkingen; edwards- en patausyndroom. Voor meer informatie over de NIPT; www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl
 

Per 1-1-15 gelden er door wetswijzigingen andere vergoedingsvoorwaarden voor de combinatietest. Informeer daarom zelf bij uw zorgverzekeraar of u voor vergoeding in aanmerking komt. De combinatietest wordt direct na het onderzoek per pin afgerekend. (tarief 2019 € 170,96 bij een eenling zwangerschap. Bij een meerlingzwangerschap komen de kosten bij elk volgend kind op € 108,74 )

 

 

Nekplooimeting

Lengtemeting foetus