Medische echo

EchoNOP verricht diverse medische echo-onderzoeken met verschillende indicaties.

Bij alle medische echo’s kun je mensen meenemen, ook kinderen. Echter, bij de 13- en 20-weken echo verzoeken we jullie geen kinderen mee te nemen. Deze echo’s duren 30-45 minuten, waarbij de echoscopiste geconcentreerd te werk gaat. Ook bestaat er een kleine kans dat we iets onverwachts tegenkomen op de echo. Om deze redenen is het niet wenselijk om kinderen bij deze echo’s aanwezig te hebben. Kortom: kinderen zijn welkom, maar niet bij de screeningsecho’s.

Als je voor een screeningsonderzoek komt (zoals de 13-weken echo of 20-weken echo), kun je ter voorbereiding de brochures lezen op www.pns.nl.

Vitaliteitsecho

7-8 weken

Het is mogelijk om een vroege- of vitaliteitsecho te laten maken vanaf ongeveer 7 weken zwangerschapsduur. Dit gebeurt op indicatie van de verloskundige of op jullie eigen verzoek. Als de echo op indicatie van de verloskundige plaatsvindt, wordt deze eenmalig per zwangerschap vergoed door de zorgverzekeraar. Als het op eigen wens is, zijn de kosten voor jullie zelf. De kosten bedragen €50,37 en kunnen ter plekke worden afgerekend.

Een indicatie voor een vitaliteitsecho kan bijvoorbeeld een eerder doorgemaakte miskraam zijn, of bloedverlies vroeg in de zwangerschap. Echo’s op deze indicatie worden over het algemeen vaginaal gemaakt. Geef vooral ook aan wat je eigen grenzen hierin zijn. We kunnen het altijd via de buik proberen, maar soms is het bij deze vroege termijn nog te klein om het goed in beeld te krijgen. 

Termijnecho

10-12 weken

Deze echo wordt gemaakt om de definitieve uitgerekende datum van de zwangerschap vast te stellen. In sommige gevallen is een vaginale echo nog nodig om een betrouwbare meting te doen. Alles wordt in overleg met jullie gedaan. Bij voorkeur wordt deze echo gemaakt vanaf een zwangerschapsduur van 10 weken. 

13 weken echo

13 weken

(Eerste trimester structureel echoscopisch onderzoek)

Deze echo werd tot 2023 aangeboden in het kader van de IMITAS-studie. In deze studie wordt onder andere onderzocht of aangeboren afwijkingen al vroeg in de zwangerschap op te sporen zijn. Je kunt alleen gebruikmaken van dit onderzoek als je deelneemt aan de studie. Meer informatie vind je op de website: www.pns.nl. Hierin staat alle informatie over de 13-weken echo.

De 13-weken echo wordt eenmalig uitgevoerd en nooit herhaald. Deze echo wordt vergoed. Deze echo is niet geschikt om kinderen mee te nemen.

Link naar prenatale screening: https://www.pns.nl

20 weken echo

20 weken

Wat is de 20-weken echo?
Sinds 2007 wordt aan elke zwangere een 20-weken echo aangeboden. Deze echo wordt vergoed. De 20-weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Bij deze echo wordt gekeken naar de ontwikkeling van de organen en de groei van het ongeboren kind. Tevens wordt de hoeveelheid vruchtwater en de ligging van de placenta beoordeeld. Naast het structurele onderzoek kan bij de 20-weken echo ook naar het geslacht gekeken worden. Zeer goede informatie over de 20-weken echo vind je op de website: www.pns.nl.

Deze echo is niet geschikt om kinderen mee te nemen.

Voor- en nadelen van de 20-weken echo
Voordelen:
• Bij sommige afwijkingen kan de opvang van het kind beter geregeld worden, indien de afwijking al voor de bevalling bekend is.
• Je krijgt de mogelijkheid je voor te bereiden op de komst van een kindje met een afwijking.
• Indien zeer ernstige afwijkingen worden gevonden, is er de mogelijkheid te overwegen de zwangerschap af te laten breken.

Nadelen:
• Niet alle aangeboren afwijkingen worden gevonden. Sommige zijn te klein of te onduidelijk, andere ontstaan pas later in de zwangerschap.
• Soms is de betekenis van een afwijking niet meteen duidelijk en is vervolgonderzoek nodig. Dit kan onrust veroorzaken.
• In een enkel geval wordt op de echo een afwijking gezien die er na de geboorte niet blijkt te zijn.

Voor meer informatie, ga naar https://www.pns.nl 

Groeiecho

28-34 weken

Deze echo wordt gemaakt op verzoek van de verloskundige. Soms zijn meerdere groeiecho’s nodig. De verloskundige bepaalt het beleid. Twee groeiecho’s worden vergoed door de zorgverzekering. 

Liggingsecho

36-40 weken

Deze echo wordt soms aangevraagd door de verloskundige aan het eind van de zwangerschap, indien er twijfel is over de ligging van je kindje. Een liggingsecho wordt eenmalig vergoed door de zorgverzekering. 

Spiraalcontrole

Na plaatsing van het spiraaltje is met een vaginale echo te zien of het spiraaltje op de juiste plek in de baarmoeder zit. Deze echo wordt eenmalig per kalenderjaar vergoed door de zorgverzekering vanuit het basispakket.